Kā izvēlēties bērnam velosipēdu?

Ievietots by Davis Paipa

Vai piekritīsiet, ka laiks skrien visātrāk tieši noskatoties kā aug Jūsu bērns? Vēl tikko viņš pirmo reizi ieradās mājās, bet nu jau rāpo, nepaiet pārāk ilgs laiks un Jūsu mīlulis jau sper pirmos soļus un pēc pirmajiem soļiem jau ir vēlme sākt mācīties braukt ar velosipēdu. Kā izvēlēties vispiemērotāko velosipēdu Jūsu bērnam? Lasiet tālāk un Jūs uzzināsiet kā izvēlēties bērnu velosipēdu atbilstoši vecumam. 

Bērnu velosipēds tiek izvēlēts pēc riteņu izmēra. Vislabākais veids, lai iegādātos tieši Jūsu bērnam piemērotu velosipēdu ir iegādāties to pēc mēriem, nevis pēc norādītā vecuma. Katrs bērns konkrētā vecumā ir citādāka auguma ( garuma un svara ) , nekā viņa vienaudži, tāpēc nekad nevar paļauties uz to , ka , piemēra, velo, kurš paredzēts piecgadīgam bērnam būs piemērots visiem bērniem, kuriem ir pieci gadi. Labs velosipēdu ražotājs vienmēr norādīts mērus - nekad nebaidies uz jautā! 


Bērna pirmais velosipēds -  (2-4 gadi) 

Dodoties iegādāties bērna pirmo velosipēdu, jums būs trīs iespējas: tricikls, treniņa  riteņi vai balansa velosipēds. Kāda ir atšķirība? Kā izvēlēties labāko? 

  • Triciklim ir trīs riteņi, tāpēc ritenis ir ļoti stabils. Tomēr, atšķirībā no velosipēda, trīsriteņi neattīstās līdzsvara prasmes un ir nedaudz grūti manevrēt. 
  • Treniņu ritenis ir lieliski piemērots vecākiem, kuri nevēlās tik ātri savai atvasei iegādāties jaunu velosipēdu. Treniņa ritenim ir iespējams pievienot divus mazāka izmēra riteņus pie aizmugurējā riteņa, tādā veidā radot bērnam balansa sajūtu, taču šī balansa sajūta ir netiek iemācīta. Liels pluss ir tāds, ka pēc tam šos papildus riteņus ir iespējams noņemt un bērnu velo izmantot kā parastu divriteni. Treniņu riteņi var būt arī nedaudz nestabili jaunajiem braucējiem.
  • Balansa velosipēdi ir velo tikai diviem riteņiem un bez pedāļiem šie velosipēdi prasa bērnam sēdēt uz sēdekļa un pārvietoties izmantojot kāju palīdzību (skrienot).  Daudzi resursi saka, ka līdzsvars ir grūtākā daļa no iemācīšanās braukt ar velosipēdu, tāpēc šis bērnu velosipēds ir labs sākums , bērniem vecumā no 2-4 gadiem. 
Balansa velosipēds

 

Kā izvēlēties velosipēdu lielākam bērnam? 

Pirms velo pirkšanas vienmēr ir nepieciešam nomērīt bērna garumu un pats galvenais garumu no kājstarpes  līdz lejai, tikai zinot šo informāciju būs iespējams iegādāties velosipēdu, kurš bērnam ir patiešām atbilstošs. Bet ko darīt, ja bērna izmēri neatbilst kādam no tabulās noteiktajiem izmēriem? Šādos gadījumos speciālisti vienmēr iesaka izvēlēties lielāku modeli (gadījumos, ja šis nav Jūsu bērna pirmais velosipēds ) , bērni aug ātri un nepaies ne pus gads un ļoti iespējas Jūsu atvasei jau būs nepieciešams lielāka izmēra velosipēds. Ja tomēr Jūsu bērns vēl nemāk braukt ar velosipēdu, tad ieteicamāks ir izvēlēties mazāka izmēra velosipēdu, lai nebūtu problēmas ar pedāļu aizsniegšanu. 


Vecums (gadi)

Riteņa izmērs (collās)

Augstums (garums) cm

No kājstarpes līdz lejai (collas/ cm)

18 mēneši

 

12"

86 – 101cm

35 – 43cm

3+ 

14”

92 – 98cm

34 – 38cm

4+

16”

104cm

42cm

4-6

20”

110 – 120cm

47 – 52cm

7+

24"

127cm

57cm

8+

26”

135cm

62cm

10+

27”

146cm+

68 cm +


Pēc šīs tabulas datiem būs vieglāk izvēlēties piemērotāko velosipēdu Jūsu bērnam. Nepaļaujieties uz norādīto gadu skaitu, bet labāk dodiet priekšroku bērna garuma mēriem. 

Ja tomēr nevariet pats noteikti cik liels velosipēds Jūsu bērnam ir nepieciešams, iesakām iegādāties bērnu velo klātienē uz vietas, lai varētu pakonsultēties ar veikala darbiniekiem un izmēģināt velosipēdu klātienē. 


Parasti velosipēdi pēc izmēriem atšķiras ar to, ka – jo mazāks bērnu velosipēds, jo vienkāršāks, lai nesarežģītu mācīšanās procesu. 


4-6 gadi. 

Dažreiz šajā vecumā bērniem joprojām ir problēmas ar līdzsvara noturēšanu. Kad bērni ir pārauguši savu pirmo velosipēdu, ir laiks pāriet uz lielāku.,  Tas bieži vien ir bērna pirmais pedāļu velosipēds. Šiem velosipēdiem parasti ir aizmugurējās kalniņu bremzes , parasti šiem velosipēdiem ir viens ātrums. Vecuma grupai palielinoties un riteņu izmēriem palielinoties, priekšpusē var pievienot papildu pārnesumus divu ķēdes gredzenu veidā.


8-12 gadi. 

Velosipēdi šai vecuma kategorijai jau aizvien vairāk atgādina pieaugušo velosipēdus. Šiem velosipēdiem parādās aizvien vairāk funkcijas , kā , piemēram, ātrumu pārslēgšana. Šie velosipēdi ir dārgāki, tāpēc pirms pirkšanas iesakām pārliecināties vai visas velosipēda funkcijas bērnam ir nepieciešamas un tiks izmantotas. Šajā vecuma kategorijā bērniem jau ir iespēja izvēlēties velo savām vajadzībām. Kalnu velosipēdi: Izvēlieties kalnu velosipēdu, ja bērns plāno braukt bezceļa apstākļos. Hibrīda stils: Šie velosipēdi ir paredzēts braukšanai pa apkārtni vai pilsētu. Viņiem ir šaurākas riepas un nav priekšējo amortizatoru. Lielākais iemesls hibrīda izvēlei ir tas, ka tie ir vieglāki un vieglāk apstrādājami.

bērnu velo 8-12 gadi scott

Vai zēnu un meiteņu velosipēdi atšķiras? 

Daži bērnu velosipēdu ražotāji ražo velosipēdus speciāli mazajām dāmām un speciāli mazajiem kungiem, taču pēc būtības lielākoties bērnu velosipēdi netiek iedalīti dzimumos – zēnu un meiteņu. Bērniem līdz 14 gadu vecumam ir būtiski kādā vizuālajā stāvoklī un krāsā ir viņu velosipēds, tāpēc vienīgā atšķirība starp zēnu un meiteņu bērnu velosipēdiem ir meklējama velo krāsā un dekoratīvajos elementos.

Kā izvēlēties piemērotāko velosipēdu?   

Kā viena no lielākajām bērnu velosipēdu ražotāju kļūdām ir tā, ka bērnu velosipēdi tiek ražoti pārāk smagi. Gandrīz katrs trešais bērnu velosipēds sver aptuveni 50% no bērna svara. Šāda bērnu velo iegāde nav ieteica, jo bērnam ar šādu velosipēdu būs grūti pārvietoties - grūtāk pacelt un uzcelt, manevrēt un , protams, arī nogurums piemeklēs daudz ātrāk, nekā tad, ja velosipēds nebūs pārmērīgi smags. 

Svarīgi pirms bērnu velosipēdu iegādes ir pārliecināties vai bērns var aizsniegt velo stūri - bērnam jāspēj ērti satvert stūri, pilnībā nepaplašinot rokas. Neliels līkums elkoņos ir ideāls.  Kā arī ne mazāk svarīga lieta, ko pārbaudīt ir velo sēdekļa augstums  - bērnu velosipēdu ir veidoti tā, lai uz tiem varētu brauktu vertikālākā stāvoklī. Uz velosipēda vajadzētu būt iespējai ērti sēdēt un viegli redzēt apkārtni. Bērna kājām jābūt nedaudz saliektām pedāļa gājiena apakšā.

Atceries par drošību!

Lai Jūs un Jūsu bērns justos drošāk braucot ar velosipēdu, mēs iesakām iegādāties ķiveri un noteikti to izmantot visu braukšanas laiku, kā arī iesakām velosipēdam pievienot zvaniņu, lai bērns braucot varētu brīdināt citus braucējus par savu tuvošanos. Iesakām izmantot arī roku un ceļu aizsargus, kamēr bērns vēl nejūtas pietiekoši droši un pārliecināti. 

Braukt ar velosipēdu ir lielisks veids, kā bērniem izklaidēties un vienlaikus aktīvi darboties, tāpēc kāpēc gan neiegādāties viņiem velosipēdu, ar kuru viņi lepojas? Apskatiet mūsu plašo bērnu velosipēdu klāstu - libaubike.lv, un jūs noteikti atradīsiet kaut ko, kas viņiem patiks. 



Pieejamie Zīmogi

Pieredzējušu Ekspertu Viedoklis
Bezmaksas Atgriešana Veikalā
Droša Iepirkšanās
24/7 Palīdzības Centrs
Jūs esat veiksmīgi kvalificējies atlaidei
Salidzini.lv logotips Latvijas interneta veikali