Kā izvēlēties atbilstošu velosipēda apgaismojumu

Ievietots by Davis Paipa


Kā izvēlēties atbilstošu velosipēda apgaismojumu?

Pareizi izvēlēts velosipēda apgaismojums ir nepieciešams ikvienam, kurš ikdienā brauc ar velolsipēdu. Braucot ar velosipēdu, būtiski ir gan redzēt, gan būt redzētam. Šobrīd ir pieejami dažādi velosipēdu lukturi, kurus katrs var izvēlēties atbilstoši savam budžetam un pārvietošanās nepieciešamībām. Turklāt, izvēloties pareizo apgaismojumu, ar velosipēdu ir iespējams pārvietoties visu gadu- neatkarīgi no sezonas. Lasi tālāk, lai uzzinātu par to, kādi apgaismojuma veidi ir pieejami, un kurš ir piemērotāks.

Ar akumulatoru vai USB uzlādējamas gaismas

Vienkāršākais velosipēdu lukturu uzstādīšanas veids ir izmantojot ar akumulatoru vai USB uzlādējamas gaismas, kuras tiek piestiprinātas pie stūres un sēdekļa turētāja staba. Šādām gaismām ir pieejams plašs dizaina klāsts no dažādiem zīmoliem. 

Izvēloties šādas gaismas, nepieciešams atrast piemērotu akumulatora darbības laiku un spilgtumu (mēra lumēnos (lm) vai luksos (lx) atkarībā no ražotāja) paredzētajai braukšanai. Priekšējiem lukturiem gaisma plūsma ir sākot no 10 lumēniem līdz pat tūkstošiem. 50 lumēnu spoža priekšējo lukturu gaisma ir pietiekami spilgta, lai pārvietotos pa pilsētu nakts laikā, kur galvenā vajadzība ir būt redzētam. Ja jāpārvietojas pa ļoti tumšu vai neapgaismotu ceļu, nepieciešamas gaismas, kuru jauda ir vismaz 200 lumēnu. 

Aizmugurējie lukturi svārstās no aptuveni 5 līdz 100 lumēniem. Jāņem vērā, ka vecāka gadagājuma modeļiem ar zemāku jaudu (parasti ar akumulatoru darbināmiem) bieži vien netiks piešķirta lumēnu vērtība. To var interpretēt kā indikatoru, ka tie būs mazāk spilgti. Ja rodas šaubas par apgaismojuma izvēli un kvalitāti, detalizētāku skaidrojumu var meklēt ražotāja vietnē.

Baterija vai USB?

Lielākā daļa mūsdienu velosipēdu lukturu ir uzlādējami, ļaujot atbrīvoties no vienreizlietojamajām sārma baterijām. Tā ir ne tikai labāka izvēle apkārtējai vidi, bet arī lētāka un ērtāka- šos lukturus var uzlādēt no datora un no sienas kontaktligzdām. Jāņem vērā, ka “lētā” gala gaismas lukturos lielākoties tiek izmantotas maināmās baterijas. 

Dažiem ļoti jaudīgiem priekšējiem lukturiem ir sienas adapteris, un to pilnīga uzlāde var ilgt vairākas stundas, savukārt dažiem modeļiem ir pat akumulatora līmeņa rādītāji. Kā Iegādājoties gaismas lukturus, vienmēr uzmanīgi jāizlasa produkta apraksts.

Dinamiskais apgaismojums

Populāra un noderīga noņemama un atkārtoti uzlādējama lukturu alternatīva ir dinamiskā apgaismojuma sistēma, kuru darbina dinamiskās rumbas. Tās ģenerē strāvu, lai lukturis degtu. Ja jūsu velosipēdam ir dinamiskās rumbas, jums ir iespēja izmantot uzstādāmu pastāvīgā apgaismojuma sistēmu. Tā ir uzticama, videi draudzīga, izturīga un to ir grūtāk nozagt. Gaismas spilgtums būs atkarīgs no luktura un no tā, cik lielu strāvu ģenerē dinamiskā rumba. Jo mazāk jaudīga būs velosipēda rumba, jo mazāk enerģijas patērēs lukturi.

Aizmugurējos lukturus var arī savienot ar dinamo un piestiprināt pie sēdekļa turētāja staba vai aizmugurējā bagāžnieka.

Šī apgaismojuma sistēma ir lieliski piemērota piepilsētas braucējiem, kā arī velosipēdistiem, kuri brauc lielus attālumus, lai nebūtu jāuztraucas par akumulatora enerģiju. Tomēr daudzi uzskata, ka dinamiskās rumbas un lukturu svars ir pārāk liels, un dod priekšroku noņemamam apgaismojuma komplektam.

veloveikals-gaisma-kivere

Ķiveres gaismas

Daudzi cilvēki vēlas, lai apgaismojums būtu arī uz galvas. Tā nav problēma, jo ir pieejamas dažādas ķiveru lampas. Visbiežāk tās ir uzlādējamas USB lampas, kuras ar īpašu stiprinājumu pievieno ķiverei. Pirms pirkuma jāpārliecinās, ka stiprinājums ir iekļauts pasūtījumā, un jāpārbauda, vai ķivere ir savienojama ar gaismām.

MET Velosipēda ķivere ar apgaismojumu


Stiprinājumi

Visiem lukturiem tiek pievienots noteikta veida stiprinājums, lai varētu tos piestiprināt pie velosipēda. Lielākajai daļai priekšējo lukturu tas būs vai nu plastmasas stiprinājums, kas ir pievilkts ar īkšķa skrūvi, vai plastmasas aizdare, kas satver stūri. Smagākiem, jaudīgākiem lukturiem tiek piegādāts attiecīgi izturīgāks stiprinājums. Aizmugurējie lukturi parasti tiek iestiprināti gumijas siksnās vai lentās, lai tās varētu piestiprināt pie sēdekļa balsta.


Apgaismojums kalnu velosipēdiem

Braukšana pa iecienītākajām takām naktī ir nenoliedzami aizraujošu, taču tikai ar tam atbilstošu apgaismojumu- tumšajā diennakts laikā ir jābūt vēl piesardzīgākam, lai uzmanītos no bedrēm, akmeņiem, saknēm un nolūzušiem zariem. Ja tiek plānoti nakts braucieni vietās, kur var būt apgrūtināta braukšana, mēs iesakām izvēlēties priekšējo apgaismojumu, kas iztaro līdz 1000 lumēniem. Tas var izklausīties daudz, bet meža vidū, kalnā vai kur citur, kur nav nekāda pilsētas vai māju apgaismojuma, var būt pārsteidzoši tumšs.

Gaismas, kas paredzētas nakts braucieniem ar kalnu velosipēdiem, arī izplata gaismu plašākā redzeslokā nekā citas, palīdzot redzēt arī apkārt takai.

 

Nopietnākiem apvidus braucējiem ir iespēja apsvērt ideju kombinēt pie stūres piestiprinātu gaismu kopā ar ķiverei piestiprinātu gaismu, lai iegūtu drošāku papildu apgaismojumu.

Pieejamie Zīmogi

Pieredzējušu Ekspertu Viedoklis
Bezmaksas Atgriešana Veikalā
Droša Iepirkšanās
24/7 Palīdzības Centrs
Jūs esat veiksmīgi kvalificējies atlaidei
Salidzini.lv logotips Latvijas interneta veikali